Tofu

Ma délelőtt kiválaszthattuk 6 kis tappancsos közül a mi Tofunkat. Szerintem ő a legszebb... Csak két hét múlva költözik hozzánk, remélem addig nem nől túl nagyot:) Íme a kis szürke:

9 comments:

Csandi povedal(a)...

Jaj, de cuki:)))))

Jucus povedal(a)...

:o)Tündéri!
Dia is szeretne egyet, csak lakásba nem merem.

Dominika povedal(a)...

Nagyon édi:)))

Livia povedal(a)...

Nagyon-nagyon aranyos!

Jucus: Nekem is lakásban van, a törpenyulak ükanyja se látott mezőt, ezek kifejezetten "lakásnyulak". Nem ridegtartáshoz vannak szokva.

Christine povedal(a)...

Szia Via!
És hogy bírja nálatok a nyuszi a bezártságot? Annyira fáj a szívem érte, hogy estére be kell zárnom a ketrecbe... Sok embertől hallottam, hogy az ő nyuszijuk szabadon van a lakásban. Csak sajnos a miénk még nem szobatiszta, és valahogy inni sem szeret:( Tudsz valami tippet adni? Nem akarok neki rosszat...

Livia povedal(a)...

Nna, akkor most litánia következik. :)

A nyuszit az első 2 hétben folyamatosan ketrecben kell tartani. A folyamatosan az azt jelenti, hogy ha néz Rád a két szép cuki szemével, akkor is maximum az öledbe veszed ki. Nem az ágyra, nem a konyhakőre. Sehova. Ilyenkor alakul ki ugyanis a szobatisztaság. Ez konkrétan úgy zajlik le, hogy a ketrecébe fog pisilni. (A ketrec teljes területét borítsd be alommal, vagy forgáccsal, vagy amit használsz, az egész alját!) A nyuszkó pisilni fog össze-vissza, aztán egyszer csak észre fogod venni, hogy kiválasztott egy sarkot. Az lesz az ő kedvenc sarka. Ha huzamosabb ideig oda pisil csak, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a végleges, és akkor már többet nem kell az egész ketrecet bealmozni, hanem veszel egy alomtálcát (macskáknak való is jó), amibe raksz almot, és ezt berakod abba a sarokba, amit ő kijelölt magának. Mostantól ide fog járni pisilni, kakilni. Mivel 2 hétig nem is ment máshova, ezért tudni fogja, hogy ide kell hazajönnie. Áfonya a lakás legtávolabbi pontjáról is száguld haza, mikor nagyon kell pisilnie, kisodródik a kanyarban, szinte látszik az arcán a megkönnyebbülés, mikor végre ráront a vécére, és elengedheti magát. :D

A ketrecbe zárással az a helyzet, hogy a legjobb az, hogy minden nap meg tudod futtatni néhány órát. Ez ne csak abból álljon, hogy szélnek ereszted a lakásban, hanem foglalkozzatok is vele, játsszatok, satöbbi. Ilyen szinten társas lények, és ha jól csinálod, Ti lesztek a falka. Áfonya minket már maximálisan családtagnak tekint, nyúlként kezel minket, nagyon aranyos. :) Szóval attól sem kell tartani, hogy ha egyedül van, unatkozni fog, mert ha kellően foglalkoztok vele, akkor nagyon boldog lesz Veletek. Azért is fontos, hogy ilyenkor szemmel tartsd, hogy mi az, ami izgatja a fantáziáját. Tapéta? Drótok? Ezeket pakold el, vagy barikádozd el, ha lehetséges.

Azért rágcsálja, mert koptatja a fogát. MUSZÁJ, hogy folyamatosan legyen előtte jó minőségű széna. A táplálékának 80%-át széna teszi ki. Magot csak keveset kaphat, reggel egy kicsit és este egy kicsit, összesen kb. egy maroknyit, és ez is legyen jó minőségű, nem nyúltáp (mert az hízlal, hiszen levágásra szánt nyulaknak van!), hanem kedvencként tartott nyusziknak való, mi Prestige márkájút használunk, ebben megfelelő minden tápanyagnak az aránya. TILOS neki cukorban és szénhidrátban gazdag cuccokat adni, pl. kenyér, kukorica, búza, krumpli. Ettől tönkremegy a szíve. Ezenkívül a Vitakraft árul joghurtos jutalomfalatokat, ezt kerüljétek messzire, a nyúl nem tud laktózt emészteni, és nem tudom, hogy engedhették meg, hogy ilyen termék egyáltalán forgalomba kerüljön. A jutalomfalatokat mint olyanokat kerüljétek úgy általánosságban is, hiszen ezek mindig túl cukrosak, nem tesznek neki semmi jót. Ők nem olyanok, mint mi, nincs nehéz napjuk, ami után csokit kívánnak, a legnagyobb jutalom a simogatás, szeretet, másra nincs igényük. :)

Inni nagyon fontos, hogy igyon, de az, hogy mennyit, attól is függ, hogy mennyi friss cuccot kap. Nagyon kell vigyázni a primőrökkel, mert a permettől meghalhatnak. Csak bio zöldséget, gyümölcsöt adj neki! Néhány éve volt egy nagy nyuszihullás, amikor mindenki megörült a Tescoban márciusban kapható szép répának, a nyúlközösségből többen emiatt vesztették el a szőrmókjukat. Reggel megette, estére meghalt. BAROMI ÓVATOSNAK KELL LENNI. Amit zöldségek közül ehet, az a bio saláta (káposzta nem!, puffasztja), uborka, néha répa (cukros), alma (szintén édes, cukros). A csicsóka is bejön nekik, illetve szeretik a zöldfűszereket: petrezselyem, kapor, bazsalikom. Áfonya nem kap minden nap friss zöldet, elvan szénával, maggal, vízzel.
Az itatót egyáltalán tudja használni, megtanította neki a mamája? Láttad már inni az itatóból? Ha nem, akkor meg tudod neki tanítani, tedd oda elé, nyomd a szájába az itató csőrét, és a víztartó részét markold meg, hogy a szájába spricceljen a víz. Kicsit meg fog ijedni, aztán látni fogod, hogy leesik neki a tantusz. A húgommal így tanítottunk meg 4 tengerimalackölyköt inni. :D

folyt.

Livia povedal(a)...

Az, hogy szabadon legyen a lakásban, nem rövid folyamat. Anyukám nyuszijai pl. akkor vannak csak kinn, amikor ők otthon vannak, akkor általában mindig kinn van valamelyik. Nekünk több lépésből állt az, hogy Áfonya mindig és állandóan kinn van. Amikor hozzám került 7 hetesen (2005. ősze), akkor egy albérleti szobában laktam, és egyetemre jártam, tehát amíg napközben suliban voltam, ő haza volt zárva, esténként kiengedtem, de csak a szobában lehetett, nyilván, a házinéni nem akarta a lakás többi részén kergetni. :) Néha kiszökött, és jól meglepődött, hogy nem 20 négyzetméteres a világ, hanem 80. :D
Ezután saját albérletbe költöztem, akkor már a párommal, akkor Áfonyának 35 négyzetméteres lett a birodalma, de szintén csak akkor, amikor otthon voltunk, és éjszakára bezártuk a ketrecbe, hogy hagyjon minket aludni (egyébként állandóan felugrott az ágyra és követelte, hogy simogassuk :D).
Mikor saját lakásba költöztünk (2006. december), akkor már 52 négyzetmétere volt, ennyi van most is. Itt alakult tovább a kiengedés mértéke. Először itt is csak nappal volt kinn, és csak amikor itthon voltunk, éjszakára bezártuk. Aztán 2007 nyarán egy nagyon kemény munkánk volt, forgatáson asszisztáltunk, ami azt jelentette, hogy 18 órásak voltak a munkanapjaink, ráadásul pont akkor volt az a 40 fokos hőség. Nem akartuk bezárni a ketrecbe, hiszen akkor nem tudott volna hűs helyet keresni, és nem akartuk, hogy gutaütést kapjon (nagyon sok nyuszi pusztul el a hőségben :(, majd erre is adok tippeket, ha aktuális lesz!). Így volt kinn először úgy, hogy nem voltunk otthon, elbarikádoztuk a nappali ajtót a kanapéval, hogy a nyitott ajtón keresztül kapjon levegőt, és így tök jól elvolt, futkosott egyedül. Ez tíz napig ment, utána már nem zártuk vissza többet, ha elmentünk itthonról, akkor sem, csak kizártuk a hálószobából, illetve éjszakára hazazártuk. Innen már csak egy lépés volt, hogy éjszakára se zárjuk haza, illetve ha elmegyünk itthonról, a hálóba is bemehet, mert most már olyan bizalmi a kapcsolatunk, hogy tudom, nem csinál rosszat. :) Gyakorlatilag 1,5 éve nem volt bezárva a ketrecbe, szabadon jár-kel a lakásban. Követ minket, mint egy kutyus, jön velünk fürdeni (amikor mi fürdünk, ő leül a fürdőszoba kilépőre, és nekiáll mosakodni! :)), a kanapé mellé fekszik, ha tévézünk, stb. Amikor pedig napközben nem vagyunk itthon, és hazajövünk, nagy dünnyögés közepette üdvözöl minket és rohan elénk. Imádom.

Most is itt fekszik mögöttem, őriz. ♥

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan tedd fel, de felmehetsz a www.torpenyul.hu oldalra is, ahol nagyon sokan vannak, segítenek szívesen, többek között anyukám a fő szószóló! :)

Christine povedal(a)...

Via, köszönöm szépen a kimerítő válaszodat, nagyon sokat segítettél vele! Tegnap, ha fájó szívvel is, de bezártuk őt egy időre a ketrecbe (szegényke egész reggelig kajált bánatában, remélem azért aludt is:)) Valahogy rájött arra, hogy a víz jó dolog, és már sokat ivott - tálkájából. Megkönnyebbültem nagyon. Majd este jövök képekkel, nagyon aranyosan fejlődik:)

Livia povedal(a)...

A tálkás itató azért nem praktikus, mert nagyon könnyen ki tudja borítani, illetve ha belelép, stb., vizes lesz a pocija, ami felfázáshoz vezethet.

Ilyesmit kéne beszerezned, állatkereskedésekben kapható: http://www.petnet.hu/product_images/5759/thumbs/savic_biba_nyul_itato_1000ml.jpg

Ebbe több dl is fér, ez akkor szuper, ha mondjuk nyáron hőség van, és nem vagytok otthon, mert akkor egész napra bőven elég a vize, sőt. Ja, és mivel ebből csak akkor fogy víz, ha iszik belőle, jól tudod látni, hogy pontosan mennyi fogy (be is van rovátkázva az oldalán, mint egy mérőedény). Pl. ha nyáron nem iszik eleget, adhatsz neki jól megmosott, nem lecsöpögtetett zöldet, hogy azzal is vegyen be folyadékot, illetve az ellenkezője is hasznos, ha azt látod, hogy rengeteget iszik, akkor lehet gyanakodni cukorbetegségre, stb.
Áfonya most 2,5 dl-t iszik naponta, ami azt jelenti, hogy a fél literes itatót kétnaponta kell cserélnünk. Ez egy felnőtt nyúlnál (ő 2,2 kg) normális mennyiségnek számít, nála a napi fél liter lenne a durva.

Az nem baj, ha egész éjjel eszik, de remélem, szénát. :) Magnak nem szabad, hogy mindig legyen előtte, mert amíg kis mohó, felfalja az egészet, és megterheli vele magát. Pici nyúlnál tényleg elég, ha nagyon-nagyon kevés, jó minőségű szárazeledelt kap (1-2 evőkanál), a többi legyen szintén jó minőségű (nem dohos, hanem friss illatú) széna.

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon