Egy kicsit Panniról (is)

Panni eléggé háttérbe szorult mostanában, persze csak itt a blogon. Úgy érzem, illene szólnom róla is pár szót:)

Már 3 éves és 3,5 hónapos a nagylány. Szó szerint nagylány, bár kilóban 16 körül jár most (ami nem tudom, sok-e), viszont 103 centi, és olyan "fogdmeg" gyerek, vaskos lábai és kezei vannak, formás segge, olyan harapnivaló az egész gyerek. Kedvenc kajája a kirántott csirkemell krupmlipürével vagy rizzsel, nem csoda, hogy ilyen jó húsban van. Egyébként elég válogatós, a kenyeret nem eszi meg, a rávaló kencéket még inkább nem, csak a balonyi sült bagett meleg puha belsejét hajlandó megenni felvágottal, esetleg még a bundáskenyeret, ha olyan kedve van. Kevés az az ételfajta, amit megeszik. Édesből pl. alig valamit, esetleg a túrógombócot és a házi tésztát kakaóval, a többi szintén hangulattól függ.

Peti érkezésével egy kicsit mintha ő is visszafejlődött volna. Jó ideje nem iszik már tejet éjjel, de mostanában van, hogy kétszer is felkel, és hisztizik, míg nem kapja meg az adagját. Most, hogy Léván van, megint nem eszik éjjel, tehát biztos, hogy ez a kistesó miatt van. Így persze mi sem alszunk sokat, Peti kétszer kel, Panni jó esetben egyszer, és hozzá még a két alkalom, amikor visszajön közénk a nagy ágyba:)

Sajnos imád öltözködni... Jó ideig meg lehet vele egyezni, hogy max. 5-ször öltözhet át egy nap, mert különben este nem jön a dudisnéni, és hogy a szekrényébe egyedül nem nyúlhat be (azért fárasztó volt napi 5-10-szer összerakni a ruháit), aztán egy nap valahogy "átcsap" neki, és kezdhetünk mindent elölről. Remélem, egyszer elmúlik ez az állapot. De azért ennek van jó oldala is, nem láttam még olyan 3 évest, aki ilyen szinten felöltözködik, mint ő. Már csak az alsó trikót nem tűri be rendesen, és a zokni/harisnya sarka néha elöl van, de már a cipzárral sincs gond.

Nagyon mozgékony gyerek még mindig. Bukfencezni már (évek óta) talán másfél éves korától tud, most már ezt is tökélyre fejlesztette, kézenállós és kéz nélküli bukfenceket produkál, és már a hátrabukfenc is sikerül néha, valamint cigánykerék-kezdeményeket is láttam nála. Labdázni is nagyon jól tud, dobni-elkapni, sőt röplabda-elütéseket is tud. Trambulinon hatalmasakat ugrik, és különböző ugrásfajtákat mutat be, terpeszugrás, seggről felugrás, majdnemszaltó.


Mostanában egyre többet rajzol. Van, hogy sablonokat rajzol körbe, ez egyre ügyesebben megy neki. Körberajzolja a kezét, és minden ujjára más színű körömlakkot fest:) Eddig össze-vissza színezett, most már majdnem teljesen csíkon belül marad. Szeret Pannibetűt rajzolni (egy hosszú csík és egy virágszirom), valamint napocskát, törökbasát hatalmas fejjel, apró testtel. Feltalálja magát egyébként, virágot úgy rajzol, hogy az ikeás pecsételővel lepecsételi a szirmokat, kifesti sárgával a közepét, zöld filccel pedig rajzol hozzá egy szárat és egy darab levélkét. Ezt magától kezdte csinálni. Néha, amikor Peti alszik és épp nincs egyéb dolgunk, együtt is szoktunk kifestőzni.

A felhőket ő festette



A szövege pedig? Fenomenális. Olyan szavakat, kifejezéseket használ, mint "forgalmi dugó", "végülis", "azt mondja, hogy", ismeri az Eiffel tornyot, a piramist. Szeret mondókázni, énekelni, sőt már dallama is van az éneknek, legtöbbször jól is énekli amit kell. Már saját költeményei is vannak, ezeket mondókának hívja.

"Apa, te szakember vagy? Én is ember vagyok, csak nem szak."

Panni: Kinek az unokája vagyok?
Balonyi mama: Nekem?
Panni: Nem.
Balonyi mama: Neeeem?
Panni: Csak szivattalak:)

Bár néha azt mondja, szeretne fájdalmat okozni a kistesónak, és idegesíti, ha bőg, mégis nagyon szereti Kispetit. Sokszor simogatja, puszilgatja, beszél hozzá, visszaadja a dudiját. Segít fürdetni, pelenkázni, babakocsit tolni. Szereti a babajátékokat mutogatni neki, melyiket hogyan kell használni (tuti élvezi is, hogy újra játszhat velük:) Remélem örökre megmarad ez a testvéri szeretet.

Kócos mesenézős nem túl lelkes reggeli
Hát ennyi jutott az eszembe most erről a nagylányról:)
 
christine blogja Blog Design by Ipietoon