Már 10 hónaposak vagyunk

Az előbb elolvastam a blogbejegyzést arról, mi mindent tudott Panni 10 hónaposan. Érdekes, szinte ugyanazokat csinálja Peti is, nem is kellene ma írnom... Még az első (olvasós) kép is készülhetett volna akár Petiről is.

Mindig vigyorog
De ha már olyan szépen írtam ebben a hónapban Peti összes mozzanatát, akkor ide is levésem, hogy meglegyen majd, amikor kell a babanaplóba.

Körivel a szeptemberi lagzin
Érdekes, de a két hónap alatt, míg nem voltunk tanácsadáson, Peti alig hízott 300 grammot. Bár a nővérke szerint előre ledolgozta már, akkora, mint egy egy éves gyerek. Múlt hét kedden 10 400 gramm volt (+260g), nőni egy centit sem nőtt, továbbra is 74,5 cm. A hónap közepén végre kibukkant a 3. foga is, a felső középső metszőfoga. Valószínűleg kint van a második középső, sőt még a két oldalsó metszőfoga is, de nem engedi meg, hogy benézzünk a szájába. Ha nincsenek is kint, már csak pár nap lehet hátra (remélem). A fogzást nagyon megszenvedi szegényke, folyik az orra, éjjel nagyon köhög, szinte hányásig, nyűgös, lázas, hasmenése van... Volt pár hét, amikor alig aludtunk valamit, mert fél-egy óránként fent volt, de már csak 17 fog van hátra, ez éltet... Végül már antibiotikumot is kapott a köhögésre, doki szerint felszedett valami vírust azzal, hogy mindent a szájába szed. Egy ideig segített is, ma kapta a 6. napon, de már megint elkezdett taknyolni.



Sikerült nála is nagyon jó alvási rendszert kialakítani, beállítani. Igaz, hogy napközben csak egyszer alszik, ami szerintem egy 10 hónapos babánál kevés, de összességében 24 óra alatt eleget alszik a korához képest. Reggel általában ő ébreszt fél hét körül, amikor amúgy is ébredni szoktunk az ovi miatt, 11 körül elálmosodik, másfél-két órát alszik (amikor Peti itthon van, akkor 3-at is, így biztos azt hiszi, minden nap így megy...) Este fél 7 - 7 között megy fürödni, általában fél 8-kor már alszik is. Délben ringatnom kell, és énekelgetek neki, este pedig addig köröz a nagy ágyban, míg el nem alszik. Viszont éjjel van, hogy másfél órán keresztül fent van és mászkál az ágyban... Autózni viszont nem szeret. Míg Panni azonnal bealudt, amint elindult az autó, Peti másfél órás utazáskor képes az utolsó pár kilométerben bealudni, addig pedig nyöszörög, bőg, hisztizik.


Na de hogy a fejlődéséről is essen egy kevés szó... Ezeket írtam fel ebben a hónapban:

- két ujjal veszi fel a kisebb dolgokat a földről
- Bárány bárány bucc-kor lefejel
- kádban tapos - nagyon szeret fürödni, mostanában az a pár percem, amikor nyugton olvashatok vagy horgolhatok a kád mellett. Olvasgat, tanulmányozza a játékokat, ha lefektetem, akkor pedig tapos a kezeivel és a lábaival. Medencében is szeret fürödni, ő is imádja a vizet, mint Panni
- egy kézzel kapaszkodik a bútorban, sétálgat mellette, majd óvatosan leül, és játszik tovább 




- ha elfeledkezik magáról, a bútort elengedve már egyedül megáll jó ideig, játszik is közben
- tologatja az autókat maga előtt, szeret úgy is mászkálni, hogy valami van a kezében, és azt tologatja
- sokat beszél, magyaráz, prüszköl, a nyálával játszik a szájában. Onnan tudtam, hogy kint a harmadik foga, hogy elkezdett csikorgatni:(
- integet
- fekve táncol - amikor sétálni indulunk, muszáj bekapcsolnom valami zenés műsort, amíg felöltöztetem (általában Fíhát, azt nagyon szereti). Olyankor fekszik, és közben riszálja, fel-le emelgeti a seggét, nagyon muris
- maga előtt tolja Panni székét, és úgy sétálgat


Volt már pár mutogatásra utaló jel is, hamarosan itt van már annak is az ideje. Nagyon óvatos még, addig meg nem mozdul, míg nem fogjuk meg mindkét kezét, egy kézzel nem szeret járni. Lépcsőzni mostanában nem nagyon volt lehetősége, de amikor játszóházban voltunk, már felmászott egy gumijátékra. Majd most gyakorolhat a házban:) Ő nyugodtan eljátszogat a játékaival, de a legjobb játékok mégis azok, amivel épp Panni játszik. Megy is a harc néha, de gondolom ez így természetes:)

Segít dobozolni


 
christine blogja Blog Design by Ipietoon